Haren

Haren er en yogastilling mange har glede av, og er du nybegynner kan den gi deg en fornemmelse av hva yoga dreier seg om.

De fleste kjenner til det å være “ute av seg selv”, en rastløs eller ukonsentrert tilstand og man føler kanskje trang til å “ta seg sammen” og samle seg. Haren virker nettopp samlende og beroligende på nervesystemet. Ved uro, nervøsitet og angst kan den være en hjelp og kanskje et bra alternativ til andre måter å falle til ro på.

HarenHaren er enkel å utføre; sitt på knærne og leggene med stortærne samlet og hælene ut til sidene. Ta tak med den ene hånden rundt det andre håndleddet bak på ryggen og legg hodet ned foran knærne. Ta knærne litt fra hverandre hvis det er nødvendig. La kroppen synke litt sammen i stillingen. – Denne øvelsen tilhører de statiske yogastillingene, du ligger altså i ro en stund, tre, fire, fem minutter eller mer. Samtidig samler du oppmerksomheten rundt navleområdet, la bevisstheten hvile der, ved området rundt navlen.

Etterpå sitter du rolig opp med lukkede øyne, gi deg tid til å oppleve kroppen og pusten før du retter oppmerksomheten ut mot omgivelsene.

Nettopp på grunn av stillingens harmoniserende virkning brukes den ofte som avrunding på en sekvens av yogaøvelser, sinnet avspennes og forberedes til meditasjon. Haren kan likevel utmerket brukes som en frittstående yogaøvelse. Prøv den selv.