Vekselpusten

Ifølge yogaen finnes det tusenvis av energibaner i den menneskelige kroppen. Flyten og åpenheten i disse har betydning for de tilstander vi befinner oss i gjennom dagen og natten. Mange av energibanene er underordnet mens andre har avgjørende betydning for kroppen og sinnet. To av de viktigste energibanene beveger seg langs ryggsøylen til opp midt i hodet. De dominerer vekselvis og regulerer hvilken hjernehalvdel som er mest aktiv. Ved å undersøke hvilket nesebor som er mest åpent vil du samtidig få vite hvilken hjernehalvdel som er dominant i øyeblikket. Når det innimellom er balanse og begge neseborene er like åpne og frie, vil du kanskje føle deg særlig våken, avspent og inspirert.

Pusten er en forbindelse mellom kroppen og energien bak. Ved hjelp av pusten kan vi åpne og stimulere energistrømmene i kroppen. Vekselpusten er en pusteøvelse i yoga der du avbalanserer energien og forholdet mellom hjernehalvdelene.

Du kan gjerne prøve øvelsen nå, hvis du har mulighet til det. Det bør ha gått en stund etter et måltid. Sitt med ryggen rett og gi deg tid til å falle helt til ro. Sett høyre hånds pekefinger og langfinger på pannen mellom øynene, slik at du kan lukke høyre nesebor med tommelfingeren og venstre nesebor med ringfingeren.

Begynn med å lukke høyre nesebor med tommelfingeren og pust rolig inn gjennom venstre. Pust helt inn. Lukk nu venstre nesebor med ringfingeren og pust langsomt ut gjennom høyre – helt ut. Pust inn igjen gjennom høyre nesebor og ut gjennom venstre. Dette var en runde. Inn gjennom venstre, ut gjennom høyre, inn gjennom høyre og ut gjennom venstre. Du kan gjøre opp til 25 runder. Pust så dybt og så langsomt du kan, rolig og jevnt og uten at det blir anstrengt.

Yogapusteøvelser forbereder sinnet til meditasjon og er en harmonisk og trygg måte å komme i kontakt med din indre ro og klarhet.