Avspenning

Det å ligge helt stille på ryggen regnes for å være blant de viktigste yogaøvelser. Ved hjelp av denne enkle øvelse kan du på kort tid få stresset effektivt ned, få ro i kroppen og bli frisket opp mentalt. Vi kan bruke viljen til å hisse oss opp, men vil du stresse ned og slappe av, må du bruke en avspenningsteknikk; her går det ikke an å bruke viljen.

Stillingen heter “Dødstille” og som det ligger i navnet holdes kroppen helt i ro. Du ligger på ryggen med armene ned langs siden og føttene ved siden av hverandre. Har du mulighet til det kan du prøve ut øvelsen nå.

AvspenningLigg på et teppe eller liggeunderlag så du ligger behagelig. Ta et par dype pust og lukk igjen øynene. Gi fullstendig slipp på armer og ben, overgi kroppen helt til gulvet, du holder ikke igjen noen steder. Kjenn etter om du spenner i ansiktet, i nakken, i skuldrene eller i maven.

Et viktig element i yoga er å bevisstgjøre tilstander i kroppen og i sinnet, så hold deg klar og våken selv om du slapper av. Opplev nå hele kroppen. Hele kroppen fra topp til tå.

Flytt nå oppmerksomheten til pusten. Kjenn luftstrømmen gjennom neseborene. Fortsett med å oppleve pusten strømme gjennom neseborene. Etter en stund retter du oppmerksomheten ut mot omgivelsene igjen. Gjenta øvelsen når du har mulighet til det. Føler du deg ofte anspent kan du gjøre “Dødstille ” hver dag.

Denne yogastillingen er utgangspunkt for en mer omfattende og dyptgående avspenningsteknikk som kalles Yoga Nidra. Det kan oversettes med meditativ dybdeavspenning. I Yoga Nidra avspennes kroppen og de mentale lag fullstendig, og man oppnår en gjennomgripende hvile og oppfrisking.

Det er overraskende helsemessige fordeler ved avspenning, les mer her:

Lyd:

Lytt til en kort avspenning på 5 1/2 minutt på en stol eller lytt til en avspenning hvor du ligger ned (13 1/2 minutt). Du bør ligge komfortabelt på et par pledd eller en myk yogamatte (ikke en sticky matte).

Du kan også kjøpe CD’er med flere og lengre avspenninger i vår yogabutikk.